1
2
3
4
5
6
7
8

projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-03238
a kedvezményezett neve: KULIPINTYÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
a projekt címe: Napelemes rendszer telepítése a Dabrókai Betyár Csárdában
a szerződött támogatás összege: 8 388 375 Ft
a támogatás mértéke (%-ban): 55%

A projekt tartalmának bemutatása:
A kamondi telephely jelenleg a központi villamoshálózatból kapja a villamosenergiát, ezt szeretnénk részben kiváltani egy napelemes rendszerrel.A fejlesztés indokoltsága: a napelemes rendszer segítségével közép-hosszútávon jelentősen tudjuk csökkenteni vállalkozásunk folyóköltségeit, mely által azonos teljesítmény mellett is eredményesebb működést valósítunk meg, amit későbbi fejlesztések (kapacitás) finanszírozására tudunk majd fordítani, így fenntartva a versenyképességünket. További horizontális cél, hogy a fejlesztés által cégünk karbon lábnyoma is jelentősen csökken, ami környezetünkre rótt terheket enyhíti.
A megvalósítási helyszínen egy nagyobb ingatlan található (500 m2), melyben a csárda működik, így van vendégtér, konyha, rendezvényterem, irodák, öltözők és vizes blokkok. A telepen belül található még 3 melléképület, melyből az egyik kültéri mosdóként, a másik nyáron büféként, télen pedig a kerti bútorok tárolására szolgál, a harmadik pedig mindig tárolóként funkcionál. A melléképületek 10-15 m2 alapterülettel rendelkeznek. A napelemes rendszer az épületek mögötti füves réten lennének elhelyezve. Az épületek közös villamosenergia hálózaton működnek.

A projekt keretében beszerzésre kerül 122 db típusú,RSM40-8-405M 405 Wp teljesítményű panel, 5 db Solplanet ASW10K-T típusú inverter, 120 db horganyzott tartószerkezet és 1 db Schneider AC/DC túlfesz-túláram védelem,tűzvédelmi kapcsoló. Ennek a rendszernek a kimeneti teljesítménye 49,41 kWp.

A fejlesztés egyrészt javítja a versenyképességet és az erőforrás hatékonyságot:

  1. az olcsóbb működés által azonos piaci részesedés mellett is több pénzeszköz áll a rendelkezésünkre, melyet a vállalkozás egyéb fejlesztéseire tudunk fordítani. 
  2. vevői oldalon is egyre fontosabb döntési szempont, hogy a szolgáltató cég mennyire környezettudatos a működése terén, ez a szempont valószínűleg egyre erősödni fog a közeljövőben, így számunkra is kiemelt jelentőségű, hogy meg tudjuk mutatni az ügyfeleinknek, hogy cégünk igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy környezeti terhelését csökkentse.

A fejlesztés hatására az épületek energiafelhasználása egy fenntartható forrásból fog megvalósulni. A végzett tevékenységre a rendszer nincs közvetlen hatással, a vállalkozás versenyképességének és erőforrás hatékonyságának javítása által közvetett módon segíti a technológiai előrelépéshez szükséges környezet kialakítását.
Vállalkozásunk jelenege rendelkezik szabad pénzügyi forrással, melyet a támogatással kiegészítve, bízva a jövőbeni sikeres működésben, a telephelyünk fejlesztésére tudunk fordítani.
A projekt megtérülése alapvetően 4-5 év lenne teljesen önerőből, azonban a támogatás hatására a ez az idő 50%-al csökken.
Projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-03238
Tényleges fizikai befejezése: 2022.12.01.